Picioarele strambe la copilul mic (genu valgum, genu varum) Imprimare E-mail


Multi parinti se ingrijoreaza ca au copii cu picioare strambe (in X sau in  paranteza). In terminologia medicala se numesc Ť genu valgum ť (in Ť X ť) si varum (in Ť paranteze ť).

Picioare in "X", genu valgum:

Aceasta deformare este observata la varsta cand copilul incepe sa mearga. Este foarte frecventa, o fetita din doua are picioarele in  X  la varsta depatru ani. Aceasta deformare apare spre doi ani, se accentueaza pana la patru ani si la varsta de cinci ani se remite de la sine. Cel mai frecvent, genu valgum este simetric. Cauza este in primul rand laxitatea (sabiciunea) ligamentelor genunchiului copilului mic, apoi rahitismul si mai rar traumatisme, fracturi sau tulburari de crestere osoasa, caz in care deviatia este asimetrica iar un examen radiologic si ortopedic se impun. Daca dupa varsta de cinci ani deformarea persista si copilul are dificultati la mers, distanta intre glezne depaseste 10cm tratamentul chirurgical devine necesar.

Picioarele in Ť paranteze ť, genu varum:

Se observa atunci cand copilul incepe sa mearga. Cauza cea mai frecventa este rahitismul. In acest caz tratamentul este cel adresat rahitismului. Daca persista, interventia chirurgicala este recomandata spre varsta de zece-doisprezece ani.
Credinta ca un copil bine infasat, cu picioarele bine legate nu va avea Ť picioare strambe ť este falsa, chiar nociva si cu efecte contrare celor asteptate. Prin legarea picioarelor strans se forteaza apropierea coapselor. Aceasta poate avea drept consecinta modificarea unghiului pe care femurul il face cu bazinul (nornal de aprox. 130 de grade) iar pe de alta parte modifica articulatia soldului. Este indicat sa lasati picioarele libere si mai curand departate (transportul copilului in Ť cangur ť este benefic; scutecele de unica folosinta de asemeni.)
Nu trebuie sa fiti peste masura de ingrijorati daca copilul dumneavoastra nu are, de la doi ani, piciore de manechin! In 95% cazuri este vorba de o situatie tranzitorie. Este bine insa sa va adresati medicului, este singurul care pune diagnosticul. Cele mai multe situatii nu cer tratamente dar este bine sa fiti siguri !

Autor: Mircea Anghelescu


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner