CE TREBUIE SA STITI IN CAZ DE IMBOLNAVIRE IN STRAINATATE Imprimare E-mail


ImageCalatoriile in strainatate nu sunt intotdeauna ferite de riscul imbolnavirii sau de cel al suferirii unor accidente care afecteaza starea sanatatii. Conditiile climatice, de mediu, prezenta unor boli sau epidemii, a unor medii alergogene pot influenta orice persoana, chiar daca starea sanatatii la plecarea din România este buna. in timpul unei calatorii in strainatate se pot intâmpla accidente din cele mai diverse, care afecteaza sanatatea sau care pot pune in pericol chiar viata.
In astfel de situatii, accesul imediat la asistenta medicala este indispensabil, dar el presupune costuri care, de regula, sunt foarte ridicate (o zi de internare medicala in majoritatea statelor lumii costa intre 500 si 1500 de dolari, iar transportul aerian special, cu aero-ambulanta, poate varia intre 20.000 si 250.000 de dolari). Asigurarea de calatorie care include si acoperirea costurilor medicale in caz de imbolnavire, accident sau deces este cea mai buna protectie pentru astfel de situatii. O astfel de asigurare ofera calatorului posibilitatea accesarii imediate a asistentei medicale necesare si ofera familiei sale confortul si siguranta ca, orice se intâmpla, el beneficiaza de asistenta si ingrijire iar costurile sunt suportate de compania de asigurari.De aceea, recomandam tuturor cetatenilor români care calatorersc in strainatate sa incheie polite de asigurare de calatorie care includ si acoperirea costurilor medicale in caz de imbolnavire, accident sau deces. Recomandam ca aceste polite de asigurare sa acopere intreaga durata a calatoriei, din ziua plecarii din România pâna in ziua intoarcerii.
Este foarte important ca decizia dumneavoastra de a calatori in strainatate sa se bazeze pe posibilitatea de a incheia o astfel de polita de asigurare.

Autoritatile române au incheiat, cu o serie de state, acorduri privind conditiile de acordare a asistentei medicale pe baza de reciprocitate, conditii de care beneficiaza cetatenii români care calatoresc in aceste state: Albania, Armenia, Bulgaria, Cipru, China, Croatia, Cuba, Egipt, Grecia, Liban, Lituania, Marea Britanie, Macedonia, Republica Moldova, Siria, Serbia Muntenegru, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina si Ungaria. Aceste acorduri se refera insa, de regula, la acordarea asistentei medicale in situatii de urgenta, deci sunt limitate numai la acele situatii care pot fi incadrate ca urgente medicale. De indata ce situatia de urgenta medicala a fost inlaturata, pacientului ii revine responsabilitatea suportarii tuturor costurilor pentru asistenta medicala inca necesara, pentru tratament sau, eventual, pentru transportul in România.

Chiar daca veti calatori in unul dintre aceste state, va recomandam sa nu omiteti sa incheiati polite de asigurare de calatorie. Ele va pot fi de folos in situatiile care nu se incadreaza la categoria urgente si deci nu sunt reglementate de acordurile mentionate.

Atunci când va planificati o calatorie in strainatate, va recomandam sa aveti in vedere urmatoarele:

Informati-va despre situatiile de risc de boala din zonele pe care doriti sa le vizitati;
Consultati un medic specialist si solicitati-i recomandarile de preventie a unei imbolnaviri;
Asigurati-va ca vaccinarile recomandate de medic sunt facute la timp;
Asigurati-va ca detineti medicatia recomandata de medic pentru afectiunea pe care o aveti, daca tratamentul este necesar si pe durata calatoriei;
incercati sa aflati cum si unde se pot obtine ingrijiri medicale in tara pe care o veti vizita; ambasadele si consulatele României detin liste cu spitalele si unitatile medicale specializate care pot oferi asistenta medicala;
incheiati o polita de asigurare de calatorie, care sa acopere si cheltuieli medicale in caz de imbolnavire, accident sau deces;
Includeti in bagaje o trusa sanitara de calatorie, care sa contina, intre altele, materiale medicale si de prim ajutor, un termometru, batiste higienice, alcool.
Daca va aflati in strainatate si va imbolnaviti sau suferiti un accident care necesita acordarea de asistenta medicala, va recomandam urmatoarele:

Luati legatura imediat cu cea mai apropiata unitate medicala;
Daca nu aveti acces la unitatile medicale, luati legatura cu ambasada sau consulatul României; personalul consular va poate recomanda unitatile medicale din apropiere;
Explicati medicului situatia dumneavoastra de sanatate, eventuale afectiuni anterioare, restrictii la medicatie etc.;
Prezentati medicului polita de asigurare medicala sau de calatorie;
Daca nu cunoasteti limba locala, solicitati prezenta unui translator sau solicitati sa fie contactata ambasada sau consulatul cel mai apropiat al României.

Ce poate face personalul consular al României:

Poate contacta familia dumneavoastra, daca doriti, pentru a o anunta despre situatia dumneavoastra medicala si pentru a ii transmite eventualele dumneavoastra solicitari;
Va poate recomanda unitati medicale care sa va asigure serviciile necesare;
Daca internarea dumneavoastra se face pentru o perioada mai indelungata, va poate vizita, daca doriti;
Daca sunt necesare formalitati pentru aranjarea transportului dumneavoastra in România in conditii speciale, poate interveni in realizarea acestor formalitati.

Ce nu poate face personalul consular al României:

Nu va poate crea o situatie mai favorabila decât cea a propriilor cetateni ai tarii respective;
Nu poate plati cheltuielile medicale, cheltuielile de tratament, medicatia sau cheltuielile de transport in România;
Nu poate interveni la compania de asigurari pentru a formula pretentii in numele dumneavoastra;
Nu va poate asigura cazarea in spatiile ambasadei sau consulatului si nu poate plati costurile cazarii dumneavoastra la hotel;
Nu poate reglementa situatia unor eventuale angajamente ale dumneavoastra ramase neonorate ca urmare a imbolnavirii sau accidentului.
 
Sursa articol: www.mae.ro Taguri:  IMBOLNAVIRE IN STRAINATATE
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner