Imprimare E-mail


SARCINA si problemele ei.
Depresia, tristetea, nefericirea, expresii de genul "ma simt prost azi !" sau  "Am o stare proasta azi, n-am chef de nimic!" sau "Ma simt asa de trista !" si multe altele sunt formule lingvistice familiare, obisnuite, de exprimare a unei stari interioare careia daca i-am atasa un semn matematic acela ar fi cu siguranta "-". Sunt stari negative.
Insa dincolo de asumarea lor si firescul lor in anumite momente din viata, lucrurile se pot complica si ne pot depasi capacitatea de a face fata acestor sentimente. Lumea medicala si psihologica a studiat aceste fenomene manifeste in perioada de sarcina si au constatat lucruri foarte importante pentru bunastarea voastra interioara si a familiei.

Studiile realizate pana in prezent in ceea ce priveste schimbarea fiziologica precum si a starilor psihologice cu aparitia celor psihopatologice din timpul sarcinii si dupa nasterea copilului au fost determinate de influenta pe care acesti indicatori o au asupra dezvoltarii ulterioare a copilului precum si asupra starii de sanatate a mamei si a comportamentului ei fata de sine, fata de copil sau anturaj.

Studiile realizate pana in prezent au fost determinante in crearea unor paradigme de intelegere a fenomenologiei clinice si a intelegerii cauzelor care determina schimbarile fiziologice si afectiv comportamentale si corelatiile intre aceste variabile. Ce este important de inteles este ca depresia este de doua ori mai des intalnita la femei decat la barbati insa asta nu trebuie sa confirme miturile si bancurile slabiciunii. Sa lasam misoginii sa se delecteze cu fanteziile lor, deocamdata doamnelor, ce va intereseaza pe dumneavoastra este intelegerea depresiei inainte de nastere sau pre-partum. Vom vorbi ulterior si despre depresia post-partum sau pe romaneste dupa nasterea copilului.

Sa ne intelegem! Cand vorbim de depresie, descriem o serie de indicatori. Nu va grabiti sa va diagnosticati dupa un semn sau dupa o observatie empirica, prieteneasca a cuiva. Depresia este o stare emotional-afectiva care se caracterizeaza prin unele dintre semnele urmatoare:

    * stare persistenta de tristete, de anxietate sau neliniste inexplicabila, o anumita goliciune sau "pustiu" interior;
    * lipsa de speranta si pesimism ;
    * sentimente de vinovatie, lispa de valoare personala, sentimentul de neajutorare ;
    * lipsa interesului pentru placere sau preocupari care pana atunci va dadeau satisfactie aici incluzandu-se si lipsa apetitului sexual ;
    * energie scazuta, oboseala, incetineala ;
    * insomnie, trezire matinala sau somn prelungit ;
    * dificultati de concentrare, de memorie, tulburari volitionale (de vointa) ;
    * tulburari ale apetitului alimentar, cresterea sau scaderea lui ;
    * ganduri de sinucidere ; plangeti aparent fara motiv, din nimic cum se spune !
    * simptome persistente fiziologice care nu isi au remediul in medicamente sau alte interventii, tulburari digestive etc.

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner