Sarcina si cariile dentare Imprimare E-mail
  In timpul sarcinii mecanismele de aparare ale organismului sunt usor diminuate. La nivelul cavitatii bucale creste susceptibilitatea fata de aparitia cariilor si a gingivitei (inflamarea gingiilor). Parerea conform careia cariile apar in urma unui deficit de calciu este gresita.
Sarcina si cariile dentareLa femeia gravida gingiile sunt umflate, rosii si sangereaza  mai usor. In cazul in care dintii sunt periati regulat (de trei ori pe zi, dupa mesele principale), gingivita este moderata si dupa nastere se vindeca rapid. Daca igiena bucala este neglijata, placa bacteriana prolifereaza si inflamatia se poate agrava. Se poate instala chiar o parodontita. Dintii devin mobili, iar maladia evolueaza si dupa nastere

Cariile.

Aparitia cariilor este cauzata deneglijarea igienei dentara . Sangerarile gingivale pot determina gravida sa evite spalatul pe dinti, placa bacteriana nu este indepartata, cresc si depunerile de tartru ceea ce favorizeaza aparitia cariilor.
Pentru a evita aceste neplaceri este foarte indicat sa va consultati medicul stomatolog cel mai tarziu in luna a doua de sarcina. Medicul va va recomanda un program de igiena adecvat si in acelasi timp  sa va faca tratamentele necesare, daca se impun.
Cele mai multe tratamente stomatologice pot fi efectuate in timpul sarcinii. Anestezia locala stomatologica nu are contraindicatii in timpul sarcinii. Radiografiile dentare, daca sunt necesare, pot fi efectuate cu precautii (sort de plumb si protectie la nivelul tiroidei). Daca aparatul radiologic este recent si de buna calitate (radiografii numerice) cantitatea de radiatii este si mai mica (de cateva zeci de ori fata de un aparat clasic).
In concluzie, cu o igiena riguroasa si o asistenta stomatologica de buna calitate, degradarea danturii in timpul sarcinii poate fi evitata.
 
Autor: Mircea Anghelescu 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner