Sexul in perioada de sarcina Imprimare E-mail
Subiectul sexului pe perioada sarcinii nu este unul prea discutat, aceasta si pentru ca educatia si cultura noastra tind sa disocieze femeia gravida de sexualitate. Separarea intre functia de reproducere si latura placerii si a jocului in sexualitate duce la o inhibare a comunicarii erotice in multe cupluri. Este firesc insa sa iti pui unele intrebari legate de oportunitatea raporturilor fizice in timpul celor 9 luni. Exista temerea, atat printre femei cat si printre barbati, ca penetrarea sau orgasmul pot dauna fatului sau viitoarei mame, sau ca fatul " vede ce se intampla ". De asemenea, unele gravide se pot simti mai putin dezirabile datorita transformarilor prin care trece propriul trup, sau pur si simplu li se pare incomod sa faca dragoste in aceasta situatie, iar partenerii lor pot interpreta aceste retineri drept o lipsa de interes.

ImageRealitatea este ca fatul este bine protejat de lichidul amniotic, de sacul amniotic si de peretii rezistenti ai uterului ; in plus, intrarea in canalul cervical este " sigilata " de un dop de mucus cervical. Sexul nu este deci considerat un pericol pentru o sarcina normala.

Singura recomandare pe care o dau ginecologii este evitarea raporturilor sexuale in acele zile ale lunii in care in mod normal ar fi trebuit sa apara menstruatia -aceasta pentru ca in acea perioada uterul poate avea contractii ce s-ar accentua in cazul stimularii sexuale- si in ultimele saptamani inainte de nastere deoarece s-a constatat ca sperma contine o substanta, prostaglandina, care poate induce demararea travaliului.

In anumite circumstante totusi, raporturile sexuale sunt contraindicate :
- in prezenta riscului de avort spontan (in primul trimestru)
- in prezenta riscului de nastere prematura
- in cazul in care s-a diagnosticat placenta previa (pozitionata in partea inferioara a uterului in asa fel incat se afla aproape de sau acopera cervixul)
- daca se constata o scurgere a lichidului amniotic sau daca colul uterin s-a dilatat prematur
- in cazul sarcinii multiple (gemeni, tripleti )

Sa vedem insa cum oscileaza dorinta sexuala a femeii in stagiile sarcinii.
In general, simptomele primului trimestru : greturi, oboseala, sensibilitatea sanilor, nevoia de a urina mai des si schimbarile hormonale determina o scadere a dorintei. Al doilea trimestru e cel mai linistit : tulburarile dispar, ca si temerile legate de un avort spontan, sporeste nevoia de intimitate, astfel ca se inregistreaza o crestere a libidoului. Datorita fluxului ridicat de sange din zona pelviana organele genitale pot deveni mai sensibile si mai receptive la stimulii sexuali, secretiile vaginului sunt mai abundente facilitand lubrifierea, orgasmele pot fi mai dese si mai intense. Catre luna a saptea dorinta poate diminua din nou tot din cauze hormonale (progesteron marit) sau psihologice : anticiparea nasterii, femeia nu se mai simte atragatoare, etc.
 
    Pe masura ce sarcina inainteaza si burtica creste devine necesara adoptarea unor pozitii mai comode , care nu permit apasarea uterului prin greutatea barbatului si nici o penetrare prea adanca. Se va renunta la clasica imbratisare a misionarului si se vor prefera alte pozitii: femeia deasupra- putand astfel controla adancimea penetrarii, pozitia intinsi pe o parte, cu partenerul in fata sau in spatele femeii, penetrarea din pozitia asezat a barbatului, pozitia in care femeia sta intinsa la marginea patului cu genunchii indoiti iar barbatul in fata in picioare, sau in genunchi. Pastrati-va simtul umorului si explorati moduri diferite de a trai intimitatea in cuplu.

Important este sa existe un dialog permanent intre parteneri si daca totusi va veti simti inhibati si vi se pare deplasat sa traiti o sexualitate completa nu trebuie uitat ca exista toate celelalte manifestari intime: saruturi, imbratisari, mangaieri, care mentin o comunicare corporala intre parteneri.
 
Autor: Mircea Anghelescu
 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner