bgalcon.jpg

De obicei un tata vrea ca fiul sau sa fie asa cum …n-a reusit el sa ajunga.

nume copii
desenedecolorat.jpg
   fetita.jpg      scoobie.jpg
     Fetita       Scoobie Doo
Educative
Servicii Utile
 spiritualitate.jpg


logo_farmacia_dulfu_200_71.jpg


Sigur.info internet mai sigur pentru copii
 
 
SISTEMUL RH SI ALOIMUNIZAREA IN SARCINA Imprimare E-mailOrganismul uman contine un numar foarte mare de antigene care-i conditioneaza specificitatea de specie, de grup sau de individ. Antigenele eritrocitare  reprezinta una din cele importante categorii de antigene.Acestea  pot fi clasificate in trei grupe, in functie de specificitate : - antigene heterofile, care in afara de om se mai gasesc si la alte specii de animale; - antigene de specie, comune tuturor oamenilor
- antigene de grup ( aloantigene), specifice unor grupe de oameni
ImageDintre antigenele eritrocitare cele mai importante  sunt cele ale sistemului ABO, Rh, MN, Kell-Cellano si Lewis.
Sistemul Rh.
 K. Landsteiner si A.S. Wiener semnalau in anul 1940 faptul ca in serul iepurilor imunizati cu eritrocitele maimutei Macaccus Rhesus aglutineaza eritrocitele a 85 % dintre oameni. Initial s-a descoperit existenta unui antigen comun maimutelor si oamenilor denumit “ factorul D”, dar ulterior s-a descoperit si existenta altor antigene ( C,c, D, E,e), controlate de sase gene organizate in trei perechi de alele si anume : Cc,Dd, Ee. Dintre acestea cel mai puternic este antigenul D si corespunde factorului Rh clasic. In clinica, numai prezenta sau absenta acestui antigen este determinata si importanta pentru transfuzii sau evolutia cursului unei sarcini. Celelalte tipuri, din punct de vedere imunologic incerte,  marcheaza diferente individuale utile pentru investigatiile genetice sau stabilirea paternitatii.
Determinarea antigenului D ( grupei sanguine Rh) este utila deoarece in cazul transfunziilor incompatibile in acest sistem pot apare accidente transfuzionale care conduc la  hemoliza intravasculara acuta.
Aloimunizarea in sarcina
Aloimunizarea in sarcina este echivalenta cu aloimunizarea in sistem Rh si este datorata unei incompatibilitati fetomaterne in grupul sanguin Rh.
Daca o femeie Rh D- este fecundata de catre un barbat Rh D+ in serul ei vor apare anticorpi anti-D care pot provoca hemoliza si grave tulburari fatului RhD+, fenomene care pot conduce chiar la moartea acestuia.
In cazul sistemului Rh organismul nu dezvolta anticorpi naturali, astfel sensibilizarea imuna are loc dupa expuneri repetate la antigenii sistemului respectiv. De aceea, prima sarcina  evolueaza de obicei fara probleme.
Dupa cum am precizat mai sus organismul uman nu elaboreaza in mod normal anticorpi anti-D; cand insa acestia exista au un pronuntat caracter citotoxic intrucat actioneaza asupra unei singure celule tinta ( eritrocitele Rh+).
Imunizarea in sarcina este determinata de patrunderea unei mici cantitati de eritrocite fetale Rh D+ in circulatia materna in timpul travaliului. Anticorpii aparuti  persista mult timp, iar daca concetratia acestora este mare, la urmatoarea sarcina, traverseaza placenta, trec in circulatia fetala unde vor distruge eritrocitele fetale. In consecinta in organismul fetal se instaleaza o anemie severa , cunoscuta sub denumirea de boala hemolitica  a nou-nascutului.
In astfel de situatii, se poate administra profilactic anticorpi- anti RhD care vor liza celulele RhD+  evitand sensibilizarea mamei.
 
Autor: Daniela Chirila - Biochimist Taguri:  SISTEMUL RH SI ALOIMUNIZAREA IN SARCINA
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 


image Legislatie...


newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
© 2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner