VIOLENTA IN SCOALA: INTRE NEGLIJENTA SI INTOLERANTA Imprimare E-mail


Autor: Psiholog Ionescu Ovidiu
ImageSub eticheta „violenta” descoperim o diversitate  de forme de conduita (Ilie Bologa), care descriu , sub aspectul intensitatii , o linie continua: la intensitatea cea mai mica , violenta presupune :
  
 • confruntarea vizuala ,
 • poreclirea ,
 • tachinarea,
 • ironizarea,
 • imitarea in scop denigrator ;
 • refuzul de a acorda ajutor ,
 • bruscarea ,
 • lovirea cu diverse obiecte,
 • palmuirea  
 • impingerea ,
 • injunghierea (forme de intensitate crescuta ale violentei)
 • impuscarea  (forme de intensitate crescuta ale violentei).
Stanislav Tomkievich spunea urmatoarele « violenta institionala este un abuz ca si actiune directa agresiva cu consecinte negative asupra dezvoltarii unui copil sau ca si tacere si ignoranta in fata actelor de violenta » Cu alte cuvinte nu este suficient ca o agresiune sa se petreaca explicit si sa fim martorii acesteia astfel incat sa avem confirmarea agresiunii si impactul evident flagelant asupra victimei ci si dezinteresul si neimplicarea celor din jur precum si constituirea de conditii pentru ca violenta sa se intample se numeste la fel de mult abuz si agresiune, violenta. Complicitate
« Tacerea legitimeaza » ar spune el in cateva cuvinte, a fost intemnitat in lagarele naziste, a fost martorul violentei mortifere si a descoperit viata acolo unde aparent nu era decat moarte. A devenit un mare psihiatru si in prezent este o referinta in domeniul psihiatriei institutionale si asistentei terapeutice a tinerilor.
    Deci, sunt conditii pentru ca in scoli violenta sa fie escaladata si sa devina un rau fata de care toata lumea este desensibilizata si pe noi ne intereseaza unde apare deficitul de autoritate, lipsa de control si de siguranta, unde apare de exemplu nevoia de violenta si ce energii se descarca astfel. Orice organizatie are o viata si o poti compara cu un organism astfel incat toate sistemele trebuie sa functioneze in corelatie cu altele. In scoala, nivelul de decizie trebuie sa fie coerent si sa instituie o cultura in scoala compatibila cu nivelul profesoral, cu expectatiile copiilor si parintilor, cu misiunea pentru care este mandatata, cu rolul de mentor si formator pentru generatia tanara.
Daca actul de educatie presupune o anumita disponibilitate din partea copiilor, unii zic educabilitate insa e cam perimata aceasta notiune in contextul nostru, disponibilitate de a invata si asimila cunoastere ca si cadrul in care se desfasoara invatarea trebuie sa fie adecvate scopului si obiectivelor pe care si le propune invatarea. Trebuie sa reunosc ca nu stiu pentru cine scriu acest comentariu, pentru mine, pentru parinti, pentru copii, pentru educatori, cred ca pentru toata lumea. Este important sa intelegem faptul ca devine o problema momentul in care violenta in scoala devine o « obisnuinta », momentul in care in nesiguranta copiii isi vor pune in aplicare tot felul de mecanisme de aparare vor devenii neglijenti, defensivi, vor cauta mijloace de protectie, vor fi complici sau vor devenii dusmanii altora, vor contribui la construirea unei culturi in scoala bazate pe frica. Vor deveni ei agresori daca nu au devenit deja. Urmarim adesea in media televizuala scene de agresiune din partea elevilor sppre profesori, gesturi violente, voci ridicate, molestari fizice si intimidari. A. Bandura a dezvoltat teoria invatarii sociale si sustine ipoteza agresivitatii si violentei ca fiind comportamente invatate prin recompensa sau prin pedeapsa. E important de inteles ce se intampla in conditiile date astfel incat violenta sa fie manifesta. Pentru ca si tacerea este uneori semn de conflict.
Violentele sunt mai mult sau mai putin evidente adica sunt cele de ordin infractional care sunt cele de extrema impuscare, violenta fizica pana la cele subtile de umilire, molestare, dispret, absenta, etc.
Violentele in scoala au crescut mult in ultimii 25 de ani si sunt atat dinspre profesori spre copii, copii-copii, cat si copii-profesori. Ne spune Freud ca agresivitatea e innascuta si ca suntem predispusi la violenta ( ca manifestare exterioara a agresivitatii) dar nu trebuie sa uitam faptul ca sunt multi factori determinanti. Varsta cea mai predispusa la violenta din partea elevilor este de 15 ani, violenta creste intre 13 si 17 ani.
Una din cauzele violentei este frustrarea care se exprima prin actul de agresiune pe fondul unor transformari (adolescentii se shimba fizic si trebuie sa faca fata si schimbarilor afective, de perceptie, adaptarii la noua identitate) sau ale unor obiective cu caracter de beneficiu primar sau secundar. De exemplu fetele tind sa se bata pentru un baiat sau pentur a demonstra loialitate. Vedem deci cum multi factori concura la escaladarea violentei.
Unii profesori pot fi mai mult sau mai putin victime ale violentei copiilor si sunt interesante studiile franceze care au subliniat vulnerabilitatea la violenta a profesorilor cu comportament accentuat, la limita adica. Profesorii foarte binevoitori precum si profesorii violenti si agresivi, intransigenti, sunt in aceeasi masura predispusi la a fi agresati de catre elevi.

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner