Spiritualitate
Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei


Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei

Traditii, Superstitii si Obiceiuri

Din Biblie aflam ca Andrei avea un frate, Petru si ca acestia erau originari din Betsaida, localitate situata pe malul Lacului Genezaret. 
Numele Andrei provine din grecescul Andreas, care inseamna “viteaz”, “barbatesc”. Acesta este un nume grecesc, desi Sfantul Apostol Andrei era iudeu.

Din Evanghelia lui Ioan aflam ca Andrei AR fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care I-AR fi recomandat sa-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform Evangheliei lui Ioan, Andrei l-AR fi dus pe fratele sau Petru la Isus, spunandu-I ca l-a gasit pe Mesia. De aici provine caracterizarea lui Andrei ca “cel dintai chemat”.
Sfantul Andrei era pescar, astfel era considerat de marinarii si pescarii greci drept ocrotitorul lor.

Dupa traditiile crestine si dupa cele scrise de unii istorici si teologi din primele secole de crestinism, Sfantul Apostol Andrei a fost intaiul vestitor al Evangheliei la geto-daci, in Scythia Minor, denumirea de atunci a Dobrogei. In sedinta din 13 ianuarie 1994, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua de 30 noiembrie sa fie insemnata in calendar cu cruce rosie, “ca o adevarata sarbatoare a crestinismului romanesc”, iar Sfantul Apostol Andrei sa fie socotit patronul spiritual al Romaniei.
Din traditia bisericii, stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia I s-a spus “Crucea Sfantului Andrei”.


Traditii, Superstitii, Obiceiuri

In unele zone ale tarii, in ziua Sfantului Andrei, oamenii nu matura si nu arunca nimic afara, pentru ca lupii sa nu Le manance animalele din gospodarie. Astfel, in zona Bucovinei se crede ca in aceasta noapte umbla strigoii sa fure "mana" vacilor, mintile oamenilor si rodul livezilor. Aparitia celor doi sfinti, Andrei si Nicolae, la inceputul iernii, cand se pun in miscare haitele de lupi, sunt semne de imbatranire si degradare a timpului calendaristic.

Oamenii, in noaptea Sfantului Andrei, incercau sa se apere de strigoi prin ungerea usilor, ferestrelor casei si ale grajdului cu usturoi. Femeile intorceau in aceasta noapte oalele si canile cu gura in jos, pe motiv ca strigoii sa nu salasluiasca in ele. Cenusa era scoasa din soba, ca aceste spirite sa nu-si gaseasca adapost la caldura. Exista obiceiul de a se arunca Paine prin curte, ca strigoii flamanzi sa nu caute prin Casa de-ale gurii. In Bucovina, de Sfantul Andrei nu se matura si nu se scoate gunoiul din Casa, iar femeile nu se piaptana (pieptenele reprezinta in basme padurea, adica locul unde salasluiesc lupii) pentru a nu aduce lupul prin apropiere.

De Sfantul Andrei se pune grau la incoltit si fiecare membru al familiei trebuie sa isi semene propriul grau. Se pun boabe de grau intr-un vas cu un strat subtire de pamant care este udat constant. Graul se pozitioneaza langa fereastra pentru a avea destula lumina. De Anul Nou se interpreteaza norocul si sanatatea ce va fi harazita fiecaruia in anul ce va urma in functie de inaltimea si grosimea firelor de grau.
Daca nu avem grau, exista alternativa cepei. Conform unei alte traditii, in podul casei sunt urcate 12 cepe sanatoase care sa fie lasate pana in seara de Craciun. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat in saptamanile care au trecut indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit – luni favorabile recoltei.

Geto-dacii spuneau ca mama lui Andrei era o lupoaica fermecata, numita Brito-Lagis ori Tergo-Lape. Conform gr. Lykos, lat. Lupus “lup”, ROM. Pricolici, tricolici, varcolac. De aceea, la 30 noiembrie este si Ziua Lupului sau a Lupilor, iar Sfantul Andrei este patronul acestor salbaticiuni, ca si fratele lui, Sfantul Petru. Mai straniu e un obicei atestat la romanii din Transnistria numit Bocetul Andreiului. Fetele, dupa ce fac o papusa din carpe, numita Andrei, o aseaza pe lavita ca pe un mort si o jelesc.

Se mai spune ca noaptea Sfantului Andrei este una dintre cele mai importante ale anului pentru vraji si farmece. Astfel, in ajunul sarbatorii se masoara noua cesti cu apa si se toarna intr-o strachina, ce se va aseza sub icoane. In zorii zilei, se masoara cu aceeasi ceasca apa din strachina. Daca apa va creste macar cu un strop, va fi cu noroc; Dar daca apa va scadea, va fi fara noroc. Tot in seara de Sfantul Andrei se pun intr-o ulcica sau intr-o sticluta cu apa ramurele de mar, cate una pentru fiecare din Casa. Se tin ASA pana la Anul Nou; a cui ramurica va fi inflorita, acela va avea noroc tot anul care vine.

In noaptea Sfantului Andrei se face si chemarea ursitului. Ca sa-si viseze ursitul, fata mare pune sub perna 41 de boabe de grau, spunand, inainte de a se culca cateva vorbe care sa-I aduca pe acesta. Daca viseaza ca I-a furat cineva graul, se va marita in curand.

Alte fete care vor sa se marite pregatesc Turtuca de Andrei, o turta subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o mananca inainte de culcare. Baiatul care vine in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urmeaza sa o ceara de nevasta in cursul anului care vine. In alte zone, in noaptea de Sfantul Andrei, fata mare se duce despuiata la fantana, tinand in mana o lumanare din Noaptea Invierii, se apleaca si se uita in oglinda apei, la lumina lumanarii, spunand: 
“Sfinte Andrei,
Scoate-i chipul in fata apei,
Ca in vis sa-l visez,
Ca aievea sa-l vaz!”

si atunci i se va arata chipul ursitului ei.
 
siteza trimisa de Gabriela Dimitriu 

Taguri:  Spiritualitate Spiritualitate Sfantul Andrei ocrotitorul Romaniei traditii si obiceiuri


 
Posturile de peste an 2013


Posturile de peste an 2013 

Calendar Ortodox 


Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie )
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul ( 29 august )
Inaltarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie )
Postul Sfintelor Pasti ( 18 martie - 04 mai )
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 25 -28 iunie )
Postul Adormirii Maicii Domnului ( 31 iulie - 14 august )
Postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie - 24 decembrie )
 
Tatal nostru


Tatal nostru

 
Tatal nostru
Care esti in ceruri
Sfinteasca-se numeleTau
Vie imparatia Ta
Faca-se voia Ta
Precum in cer asa sipre Pamant
Painea noastra cea detoate zilele
Da-ne-o noua astazi
Si ne iarta nouagresalele noastre
Precum si noi iertamgresitilor nostri
Si nu ne duce pre noiin ispita
Ci ne izbaveste decel rau
Ca a Ta esteimparatia
Slava si puterea
In numele Tatalui
Al Fiului
Al Sfantului Duh
Amin.

Taguri:  Tatal nostru rugaciune spiritualitate
 
2011 - Anul omagial al Sfântului Botez si al Sfintei Cununii în Patriarhia Român


2011 - Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română

La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa de lucru din 6 iulie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2011 să fie declarat Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.
În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat un program-cadru cu caracter naţional bisericesc pentru realizarea în anul 2011 a proiectului religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic şi mediatic intitulat 2011 - Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.

Taguri:  Sfantului Botez Sfinta Cununie Patriarhia Româna
 
CREZUL


CREZUL


Cred intr-unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor.

Si intr-unul Domn Iisus Hristor, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut,  Care din Tatal S-a nascut mai înainte de totivecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Nascut, nufacut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut.

Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire  S-a pogorit din ceruri si S-a întrupat de laDuhul Sfant din Maria fecioara si s-a facut om.

Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-aîngropat.

Si a înviat a treia zi, dupa Scripturi.

Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.

Si iarasi sa vina cu slava, sa judece vii si mortii, a Carui imparatie nu vaavea sfarsit.

Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care de la Tatal purcede, celce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prinprooroci.

Intr-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.

Marturisesc un Botez, intru iertarea pacatelor.

Astept invierea mortilor.

Si viata veacului ce va sa vie.

Amin!


Taguri:  crezul crezul crestin crezul ortodox crezul la botez
 
Posturile de peste an 2011


Posturile depeste an

2011

 

Ø Postul Sfintelor Pasti 2011 : 07 martie - 23 aprilie 2011 (Sfintele Pasti pe 24 Aprilie 2011)

 

Ø Postul Sfintilor Apostoli Petru şi Pavel 2011 (variaza de la un an la altul in functie de ziua Cincizecimii) : 20 iunie - 28 iunie 2011

 

Ø Postul Adormirii Maicii Domnului: 1-14 august

 

Ø Postul Nasterii Domnului: 15 noiembrie-24 decembrie

 

Ø Toate zilele de miercuri şi vineri de peste an, in afara celor notate cu harţi

 

Ø 3 zile exceptionale: Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), Taierea capului Sf.Ioan Botezătorul (29 august) si Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie)


Taguri:  posturi de peste an 2011
 
Ce iti spune sufletul?


Foarte multi oameni realizeaza, pe zi ce trece, faptul ca traim vremuri speciale. Incepem sa simtim din ce in ce mai mult influenta unor energii benefice care influenteaza Pamantul in aceste momente. Aceste energii  vin din planuri superioare si fac mai usor efortul tau de a-ti asculta sufletul. Poti experimenta acest ajutor sub forma unei dorinte de a-ti simplifica viata, de a trai in liniste, de a te bucura mai mult de natura, de a o lua mai incet si de a elibera lucrurile din viata ta care nu-si mai au locul acolo.


Poti simti nevoia sa incepi lucruri noi, sa adopti directii cu totul noi in viata si sa faci schimbari radicale. Poti simti nevoia sa te muti in alta casa, intr-un alt oras, sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut, sau sa fii mai flexibil in viata de zi cu zi. Sa te debarasezi de lucrurile care te impiedica sa traiesti spontan, liber si cu bucurie permanenta in suflet. 

Daca nu suntem inca sensibili la aceste energii de frecventa superioara si nu facem alegeri constiente in fiecare moment, prin care sa ne plasam pe un plan superior de existenta, aceste energii pot crea turbulente in viata noastra. Insa, pe masura ce integram aceste energii in existenta noastra, putem incepe sa ne transformam radical viata, sa traim la un nivel superior de constienta, sa cream oportunitati nebanuite si sa ne folosim cu succes intuitia. 

Daca de-abia ai pornit pe calea cresterii spirituale si nu esti constient inca de existenta energiilor subtile, pur si simplu fii atent la sentimentul de urgenta interioara pe care il ai, la dorintele sufletului si la vocea interioara care iti poate sugera directii sau actiuni noi. Gaseste o cale de a-ti asculta mesajele interioare. Si lasa ca actiunile si manifestarile din viata ta sa mearga pe aceasta cale. 

O metoda foarte buna de a ne deschide receptivitatea catre un nivel energetic superior este sa ne deschidem sufletul. Pe masura ce extindem energia sufletului, vom receptiona mai usor ceea ce vrea intuitia sa ne spuna si vom putea primi ghidare de la sufletul nostru. Sufletul ne poate conecta cu energiile inalte pe care le putem aduce apoi in viata noastra zilnica si le putem integra ca perspective noi, ca energie a dragostei, si ca un sentiment deosebit legat de scopul sufletului tau.  

Daca inca nu ai acordat atentie viziunilor tale interioare si nu ai actionat asupra lor, e posibil sa simti acum in viata ta un sentiment de genul “totul e dificil”  si de stagnare. De fapt, lucrurile se schimba in viata ta mai repede decat esti pregatit sa accepti. 

Poti avea uneori sentimentul ca viata ti se intampla, in loc sa te afli tu la comanda. Daca experimentezi lucruri care pur si simplu ti se intampla si asupra carora nu ai control, si daca viata tare pare sa devina din ce in ce mai grea, cel mai important pas de facut este sa iei seama la existenta intuitiei si sa actionezi in functie de ceea ce-ti dicteaza ea. Nu incerca sa te agati de lucruri care vor sa iasa din viata ta. Ai incredere in faptul ca nimic nu dispare, daca in locul lui nu e planificat sa apara ceva mai bun. 

Fii constient in fiecare moment! Cu cat iti poti crea o constienta a fiecarui moment, cu atat vei percepe mai bine energiile existente in jurul nostru. Va fi un proces entuziasmant. Vor prinde contur multe potentialitati care vor putea capata forma prin procesul creatiei. Este timpul sa primesti rasplata pentru toata munca interioara pe care ai facut-o pana acum. Astfel, vei putea gasi noi circumstante si manifestari ale muncii tale din trecut in viata ta. 

In aceste momente, poti simti nevoia sa faci cativa pasi pentru a schimba ceva in viata ta: sa-ti deschizi o noua afacere, sa-ti iei o alta slujba, sa ai un copil, sa schimbi ceva la stilul tau de viata etc. Daca ai facut cateva mici schimbari, chiar daca nu ti se par semnificative, ele se vor concretiza in dorinta ta de a trece la urmatoarea etapa din viata ta. Schimbarile din viata ta nu sunt numai o recunoastere a alegerilor mai mici pe care le-ai facut. Numai atunci cand ajungi intr-un loc datorita alegerilor tale si aspectele importante ale vietii tale nu te mai implinesc (relatia ta, slujba ta, casa ta), atunci e timpul sa faci schimbarile majore. 

Poate vei simti nevoia sa schimbi lucruri in viata ta pentru a le aduce la nivelul de energie pozitiva pe care o simti tu acum. Aceste schimbari nu trebuie sa fie insa schimbari exterioare: sa vrei ca partenerul tau sa se schimbe, sau sa ai alta slujba, etc. Schimbarea majora pe care vrei sa o faci se poate situa la nivelul perceptiei: modul in care vezi tu ca stau lucrurile. 

Daca vrei sa creezi noi circumstante in viata ta, este momentul ideal sa faci acest lucru. E posibil sa simti nevoia sa investesti timp si energie in lucruri care vor dura si se vor integra in procesul tau de crestere interioara. Altfel, vei fi nevoit sa retraiesti sentimentul copilului care si-a cumparat astazi haine care peste cateva saptamani nu i se mai potrivesc. Vei dori din ce in ce mai mult sa te implici in lucruri care au semnificatie pentru tine, si sa lasi in urma “hainele vechi”, care nu ti se mai potrivesc. Vei dori mai mult sa indeplinesti dorintele sufletului, si nu ale ego-ului. Ego-ul nu este satisfacut nciodata, si doreste crearea unor lucruri efemere, care or sa-ti ramana mici pe masura ce spiritul tau va creste si se va dezvolta.  

Gandeste-te la un lucru a carui manifestare vrei sa o experimentezi acum in viata ta. Conecteaza-te cu sufletul tau si gandeste-te la tine peste doi sau trei ani. Ceea ce creezi acum iti va servi si peste cativa ani? Poti sa expansionezi ceea ce creezi acum astfel incat sa ti se potriveasca si peste cativa ani? 

Acum este un moment excelent pentru a crea acele lucruri care vor duce la noi perspective in viitor: extinderea unei afaceri, simplificarea vietii, alocarea timpului pentru a face lucruri care corespund cu scopul sufletului tau in viata. Inainte de a intreprinde ceva, intreaba-te: “ Oare acest lucru ma limiteaza sau imi da mai multe oportunitati si perspective? “ 

Daca sunt actiuni pe care le-ai intreprins in trecut si care te-au adus intr-un loc in care te simti incatusat, incearca sa-ti imaginezi acea situatie rezolvandu-se. Transfera lumina asupra situatiilor respective. Pune o noua fundatie si creeaza lucruri in viata ta care iti vor aduce posibilitatea sa te extinzi ca spirit. Energii noi vin acum sa ne sustina sa gasim noi oportunitati. Asadar, alege cu grija lucrurile in care iti pui timpul si energia!

In aceste timpuri pe care le traim, putem manifesta usor si fara efort lucruri in viata noastra, daca dam atentie intuitiei noastre. 
Putem sa incepem sa ne ascultam intuitia cerandu-i sufletului nostru sa ne transmita impulsuri. Acesta este modul in care sufletul nostru ne poate transmite din intelepciunea lui, telurile si directia pe care el si-o doreste pentru aceasta viata. El ne trimite aceste impulsuri in somn, de obicei, si in timpul zilei pentru cei care au insa ochii deschisi si pot intelege limbajul sufletului. Aceste impulsuri sunt mai mult decat o simpla ghidare interioara; ele adauga energie anumitor directii si priveaza de energie alte directii la care ne-am gandit, dar care nu sunt potrivite pentru a ne indeplini misiunea in viata. 

Iata mai jos o metoda prin care putem sa primim indrumari de la sufletul nostru si de a intelege limbajul sufletului nostru, pe parcursul unei zile:

 

•    Inainte de inceperea unei activitati, opreste-te un moment si gandeste-te la sufletul tau, si simte lumina care iti inconjoara centrul inimii.
•    Gandeste-te la alegerile pe care le ai in fata, legate de ceea ce ai de facut.
•    Acorda atentie acelor variante care iti par atractive. Vei sti care sunt ascultand ce-ti spune inima, si observand gandurile pozitive si sentimentele de bucurie pe care ti le dau respectivele alegeri.
•    Atunci cand iti incepi activitatea, fii cat se poate de prezent. Remarca momentele cand gandurile tale ratacesc in alte parti si fii constient in intregime de ceea ce faci. Atunci cand dezvolti aceasta constienta totala in fiecare moment, vei sti cand esti aliniat la energia sufletului tau si cand nu.
•    Acorda atentie fiecarui gand care iti vine in minte si care iti ofera noi directii si solutii. Sufletul da putere anumitor ganduri, pentru ca noi sa le putem observa mai usor.
•    Observa cum te simti pe parcursul zilei. Ceea ce faci te face sa te simti energizat sau lipsit de energie? Daca te simti energizat, atunci iti urmezi dorinta sufletului si faci ceea ce este bine pentru tine. Daca te simti dezenergizat, atunci lasa lucrurile sa se aseze si apuca-te sa faci ceva care sa-ti faca placere. 


Inchei cu un citat la care sa meditam saptamana aceasta, din cartea “ Raspunsul este simplu…Iubeste-te pe tine insuti , traieste la unison cu spiritul tau! “, Sonia Choquette, editura Adevar Divin:


“ De indata ce decizi sa te iubesti pe tine insuti si sa te pui la unison cu spiritul tau, viata tinde sa se puna la unison cu dorintele tale. Omul nu mai simte nevoia sa isi controleze viata cu orice pret, lasandu-se in voia ei, iar aceasta il ia in bratele sale si il duce in locuri fabuloase, ajutandu-l sa experimenteze experiente din cele mai sublime.”

 

sursa:  www.aimee.ro


Taguri:  spiritualitate evolutie spirituala suflet ce iti spune sufletul
 
Rugaciuni pentru copii: Rugaciunea copilului fricos


Rugaciuni pentrucopii:

 

 

Rugaciuneacopilului fricos

 

Doamne, Dumnezeul meu,
Eu fricos am fost mereu.
Vino Tu, cu Crucea Ta,
Si asculta ruga mea:

In lumina sa mascalzi,
Intunericul sa-l arzi,
De manuta sa ma tii,
Curajul sa mi-l invii!

Eu de-acum Itimultumesc.
Doamne, tare Te iubesc!

Amin!


Taguri:  rugaciuni pentru copii copil fricos spiritualitate
 
Rugaciuni pentru copii: Inger, ingerasul meu


Rugaciuni pentrucopii:

 

Ingerasul 

 

Inger, ingerasul meu
Ce mi te-a dat Dumnezeu, 
Intotdeauna fii cu mine 
si ma-nvata sa fac bine.

Eu sunt mic, 
Tu fa-ma mare!
Eu sunt slab, 
Tu fa-ma tare!
In tot locul ma-nsoteste
si de rele ma fereste!

Amin!


Taguri:  rugaciuni pentru copii ingerasul inger ingerasul meu spiritualitate
 
Boboteaza si Sfantul IOAN


Botezul Domnului – Boboteaza

Sarbatoarea este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Isus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de 30 de ani.

Taguri:  Boboteaza si Sfantul ION sarbatoarea de boboteaza sf ion
 
1 Ianuarie si Sfantul Vasile cel Mare


Vasile de Cezareea Capadociei , cunoscut sub numele Vasile cel Mare (* 330 , Cezareea , Capadocia - † 1 ianuarie 379 , Cezareea ) a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea , considerat doctor al Bisericii si unul din cei patru doctori rasariteni ai Bisericii , alaturi de Grigore de Nazianz («Teologul») si Ioan Gura de Aur .

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
© 2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner