Karate este un mister sau nu ?! Imprimare E-mail


Autor: Stelian Dragu
"De ce sa studiez asa ceva? Este o intrebare care probabil ca a aparut in mintea tuturor celor care au auzit de Karate. Unii au reusit sa gaseasca motive pentru care sa petreaca saptamanal cateva ore in acest domeniu. In acest articol veti gasi 5 posibile motive pentru a incepe studiul acestei arte martiale sau de a continua, in caz ca ati inceput si nu va este clar de ce ati facut acest lucru.

Motivul 1 - auto-aparare

In urma unor sondaje s-a descoperit ca o mare parte dintre cei care practica arte martiale (Karate in cazul nostru) o fac pentru a-si oferi o sansa in caz ca sunt atacati. Auto-apararea este deci un motiv intemeiat, asa considera acestia. Dar gasiti elemente de auto-aparare in Karate? Aceasta arta martiala este una considerata eficienta in acest aspect, nu necesita arme albe, ci doar abilitatea voastra de a va folosi eficient de propriul corp. Karate ("kara"=gol si "te"=mana) inseamna efectiv arta care iti permite sa te aperi cu mainile goale. Karate-ul traditional consta in special din lovituri si blocaje. Loviturile pot fi realizate cu mana (deschisa sau pumn), cu piciorul, coatele si genunchii. Pana si capul poate fi folosit in anumite situatii, ceea ce inseamna ca efectiv intregul corp uman poate fi folosit pentru a descuraja un agresor.

Motivul 2 - incredere Studiul acestei arte martiale ofera studentului incredere in fortele proprii.

Multi au reusit sa depasesca anumite temeri, sa devina mai hotarati, mai puternici. Una dintre cele mai des intalnite temeri este DE A VORBI IN FATA UNEI MULTIMI. Studiile au relevat ca o serie de oameni sunt ingroziti de perspectiva de a aparea in fata altora, de a trebui sa vorbeasca unei multimi de oameni. Le este teama ca vor fi luati in ras, ca vor fi ridiculizati. Karate va invata sa supravietuiti propriilor greseli, sa invatati din ele. Daca veti dori sa ajungeti intre avansati (de ce nu chiar centuri negre si apoi instructori), va trebui sa va obisnuiti sa apareti in fata altora si sa fiti judecati.

Motivul 3 - concentrare Karate inseamna multa munca individuala, ghidata de instructor. 

Studentul invata o tehnica sa kata si trebuie sa le execute CAT MAI BINE. Trebuie sa SE CONCENTREZE. Nu mai exista in acele momente nimic. Exista numai tehnica si el, studentul, care trebuie sa o execute. A primit explicatii, iar acum lucreaza singur pentru a reusi o executie buna. Faptul ca activitatea este orientata exclusiv asupra comenzii primite, il invata pe student sa isi "goleasca" mintea de toate problemele cotidiene si de alte ganduri care l-ar distrage si sa isi concentreze toate fortele intr-o singura directie. Efectele sunt remarcabile.

Motivul 4 - conditie fizica.

Orice practicant de Karate va observa in cateva saptamani deja ca s-a schimbat deja ceva … musculatura incepe sa se reliefeze, rezistenta la efort a crescut, mobilitatea este mai buna, intregul organism este mai robust si intr-o forma buna. La fel ca si inotul, de pilda, Karate ofera sansa de a dezvolta muschi care nu ar putea fi stimulati in mod deosebit altfel. Musculatura se va intari pentru ca tehnicile vor necesita asa ceva pentru a putea fi executate. Cel mai usor de observat este pentru incepatori, care, nefiind obisnuiti cu efortu fizic in acest mod, vor simti muschi despre care nu stiau ca exista. Febra musculara ii va "ajuta" sa descopere ca intradevar, au lucrat cam toate grupele musculare. Aceeasi febra musculara, care le atrage atentia ca efortul a fost intens si este resimtit, va disparea in cateva saptamani de efort constant, semn ca organismul s-a fortificat.

Motivul 5 - disciplina

In Karate exista o ierarhie similara intr-un fel celei din armata. Exista gradele superioare (Sensei si Sempai) care trebuie respectate. Aceasta ierarhie il ajuta pe student sa isi cunoasca intotdeauna locul in "schema" si sa se comporte ca atare. Respectul trebuie sa existe intotdeauna si disciplina este nelipsita in orice dojo.


Contact
Stelian Dragu
Telefon: 0723031536

 

Autor: Stelian DraguComentarii (2)add
salut ! : liviu
cine se pricepe ...cunoaste....pune-ti mana si apucati-va de acest sport....stie ce spune omu`.....

...
felicitari! : danya
felicitari pt rabdarea si devotamentul cu care predai aceasta arta martiala.
sper ca micii tai "studenti" sa-ti calce pe urme si sa obtina rezultate bune in sport, dar si.....in viata (sa devina motivati si siguri pe ei).


...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner