Bebelusi condamnati la foame Imprimare E-mail


ImageNou-nascutii nu mai primesc lapte praf gratuit, decit daca mamele lor sint bolnave grav si nu-i pot alapta * Multe mamici sint disperate, pentru ca nu pot alapta, dar nu au nici bani ca sa le cumpere bebelusilor destul lapte praf *

„Lipsa laptelui praf pentru cei care nu pot fi alaptati inseamna o dezvoltare precara, care mai tirziu se va vedea in starea de sanatate a populatiei“, explica un medic brasovean

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a hotarit ca laptele praf sa nu mai fie acordat gratuit tuturor sugarilor, ci numai celor ale caror mame au probleme de sanatate si nu-i pot alapta. Nicolaescu a decis sa limiteze acordarea de lapte praf gratuit pe motiv ca asa ar incuraja mamele sa alapteze natural. Pentru ca, mai sustine ministrul ca ar fi aflat ca tinerele mamici prefera sa-si hraneasca micutii cu lapte praf ca sa nu-si strice forma sinilor. Asa ca, indiferent de motivul pentru care mamele nu-si pot alimenta copiii la sin, de lapte praf gratuit vor mai beneficia doar mamele cu probleme si copiii adoptati, aflati in plasament familial, abandonati sau cei ale caror mame au murit. Multe mamici sint insa disperate, pentru ca nu pot alapta, dar nu au nici bani ca sa le cumpere bebelusilor destul lapte praf. Cele mai multe femei completeaza masa copiilor cu lapte de vaca, un aliment care poate pune in pericol sanatatea micutilor in primele sase luni de viata.

Solutii contraindicate


Mii de sugari care nu pot fi alaptati de mamele lor depind acum de posibilitatile financiare ale parintilor de a le cumpara lapte praf. si cum marea majoritate a familiilor in care s-au nascut sint dintre cele mai sarace, cei mai multi bebelusi sint alimentati cu lapte de vaca ori cu mincare obisnuita. Disperate, mamele recurg la solutii contraindicate. „Cel putin pina la virsta de sase luni, majoritatea copiilor au nevoie de alimentatie artificiala. Problema este destul de grava, pentru ca familiile copiilor sint foarte sarace. Nu au bani sa le cumpere lapte praf. Multe au apelat la laptele de vaca, chiar din prima luna de viata a copilului, ceea ce este total contraindicat. Unele mame sint puse in situatia de a-i hrani cu lapte de vaca pe copiii lor chiar din primele zile de viata“, ne-a explicat ieri situatia unul dintre medicii de familie brasoveni.

Sugarii se pot imbolnavi oricind

Consecintele lipsei laptelui praf asupra sanatatii copiilor nu sint deloc de neglijat. Pentru cei mai multi dintre ei efectul este dramatic. „Lipsa laptelui praf pentru cei care nu pot fi alaptati inseamna o dezvoltare precara, care mai tirziu se va vedea in starea de sanatate a populatiei. Este foarte important pentru un sugar cum porneste la drum. Laptele praf care se distribuie prin Directia de Sanatate Publica este foarte bine dozat. Este un aliment complet. Se dadea mai ales in primele sase luni de viata, cind dezvoltarea este mai rapida, astfel ca ii ajuta foarte mult pe sugari. Avantajul era evident. Practic, rahitismul, anemia si avitaminozele disparusera. Acum, mamele vor fi nevoite sa recurga la laptele de vaca pe care nu toti copiii il suporta, pentru ca este prea gras. Mamele trebuie sa stie foarte bine cum sa-l prepare, pentru ca sugarul sa-l tolereze. Altfel, cel mai adesea, ei fac diaree. Dar nu este exclus sa apara si alergii, mai complicate. Deocamdata, eu nu am avut asemenea cazuri“, a mai spus medicul.

Ai bani, creste si bebelusul

Una dintre mamicile aflate intr-o situatie dificila este si Ioana Andronescu. Are 22 de ani si a nascut acum sapte luni un baietel care cintarea abia 1,200 kilograme. A stat cu bebelusul in spital mai bine de doua luni, pina cind micutul a ajuns la o greutate normala. Cind a iesit din spital, a avut o surpriza extrem de neplacuta: tatal baietelului daduse bir cu fugitii. Pe Ioana o ajuta acum parintii sa-si creasca bebelusul. Bunicii muncesc din greu pentru citiva banuti pe luna. „Am avut probleme cu sarcina. Nu credeam ca o sa scapam. Dar Dumnezeu a vrut sa traim si am reusit. Eu nu am niciun venit. Cind am ajuns acasa, am mers la medicul de familie sa-mi dea o reteta pentru lapte praf. Dar nu s-a putut. Mi-a zis ca laptele praf se da numai bebelusilor ale caror mame au o boala cronica. De atunci, la fiecare trei zile dau cite 240.000 de lei vechi pe o cutie de lapte. Am vrut sa-i dau lapte de vaca. Dar pentru ca a fost nascut prematur, nu am putut. Legile astea ne aduc la disperare. Nu-mi pot lasa copilul sa moara de foame, oricit de greu m-as descurca cu banii. Este groaznic sa vezi copilul plingind de foame si sa nu ai ce sa-i dai de mincare“, a povestit cu ochii plini de lacrimi Ioana.

Lapte praf doar pentru copiii nenorociti de soarta

Ministerul Sanatatii a stabilit criterii mai restrictive in privinta acordarii laptelui praf gratuit, mai ales ca politica institutiei vizeaza promovarea alaptarii naturale, potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ale UNICEF. Potrivit noilor reglementari, medicul de familie este responsabil pentru acordarea laptelui praf gratuit. El cunoaste starea de sanatate a mamelor inscrise pe lista lui de asigurati. Mai mult, el are obligatia sa inscrie pe lista de asigurati sugarii cu virste intre zero si 12 luni care nu beneficiaza de lapte matern intrucit mama are o boala grava, a murit sau sint copii adoptati. Laptele praf pentru sugari este acordat gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de doctorul de familie, numai pentru copiii de pina la un an care nu beneficiaza de lapte matern din mai multe motive. Reteta are valabilitate pentru luna in curs. Daca medicul specialist - pediatru sau neonatolog - recomanda doctorului de familie, prin scrisoare medicala, acordarea laptelui praf gratuit intr-un anumit caz, responsabilitatea prescrierii revine celui care a facut recomandarea. „Potrivit legislatiei in vigoare, pot primi lapte praf gratuit copiii ale caror mame sufera de TBC pulomonar activ, cancer, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, mama infectata cu HIV, cele care fac tratamente cu citostatice, diazepame, anticoagulante, precum si radioizotopi. in plus, mai poate primi lapte praf gratuit copilul adoptat sau care este dat in plasament familial, cit si cel a carui mama a decedat“, a declarat Madalina Siminea, purtator de cuvint la ASP Brasov.

de:  Roxana STOICA (monitorulexpres.ro)

 Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner