Mai multi copii romani invata limba romana in Spania Imprimare E-mail


ImageTrimisul special al ROMPRES, Roberto Stan, transmite: Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a declarat ca mai multi copii romani aflati in Spania invata limba, cultura si civilizatia romaneasca decat in Italia, acesta fiind meritul comunitatii romane din aceasta tara.
In Spania, 1.000 de elevi invata limba, cultura si civilizatia romaneasca, 750 dintre acestia fiind inscrisi la cursuri in regiunile Castilla la Mancha si Madrid, comparativ cu Italia, unde acestea sunt studiate de doar 200 de copii. Potrivit demnitarului, cursurile sunt predate in Spania de 21 de profesori, care sunt exclusiv rezidenti pe teritoriul iberic, fata de doar cinci in Italia.
"In Italia, este un succes declarativ. in Spania, se solicita din ce in ce mai multe grupe pentru aceste cursuri.
Pana in prezent, comunitatea romaneasca nu a fost unita, dar, in ultimul timp, ea a adus foarte multi copii la aceste cursuri. Comunitatile trebuie sa trimita copii romani sa studieze in limba romana. in Spania, asociatiile reprezentand comunitatile romanesti au lucrat foarte bine in acest sens. Prin aceste cursuri, se promoveaza limba si civilizatia romaneasca", a spus, duminica, ministrul roman al Educatiei.
Numai in Barcelona sunt 80 de copii inscrisi la aceste cursuri, ministrul Educatiei subliniind ca inscrierea se face permanent, neexistand un termen limita. El a subliniat ca in cursul anului viitor vor exista si manuale in limba romana pentru acesti elevi.
Ministrul Adomnitei a precizat ca exista si profesori spanioli care studiaza limba, cultura si civilizatia romaneasca.
Specialistii romani si cei spanioli vor crea o comisie care va urmari proiectul de predare a limbii, culturii si civilizatiei romanesti. in Spania, proiectul pilot se desfasoara in trei regiuni - Castilla la Mancha, Comunidad de Madrid si Catalunya.
Totodata, Cristian Adomnitei a afirmat ca nu crede "intr-un exod al romanilor" din Italia in Spania.
"Prezenta mea aici este o dovada in plus ca Guvernul din Romania se afla aproape de cetatenii sai, oriunde se afla acestia", a spus el.
Ministrul Educatiei va vizita, luni, scolile publice din Spania, regiunea Castilla la Mancha, in care se desfasoara cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca. Tot luni, ministrul Educatiei se va adresa participantilor la cea de-al doilea congres al romanilor din Spania.
In Spania, 20.235 de elevi romani invata in regiunile Catalunia si Guadalajara, Cuenca, Toledo, Albacete, Ciudad Real si Madrid, insa numarul total care studiaza in Spania depaseste 40.000.
Pe langa elevii romani, la cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca pilotate de MECT in Spania s-au inscris spanioli, marocani, columbieni si ucraineni.
Cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca sunt integrate in programa extracurriculara, optionala, a scolilor publice din Spania si acopera intregul ciclu preuniversitar I - XII. Materialul didactic si programa pentru orele de limba romana, istoria Romaniei si geografia Romaniei sunt furnizate de MECT, care finanteaza si cursurile. La finalul acestora, elevii primesc un atestat.
Cursurile au inceput in cea de-a doua parte a lunii octombrie in zonele pilotate.
MECT promoveaza aceste cursuri pentru anul scolar 2007-2008 si in alte regiuni din Spania si Italia, ele urmand sa se extinda, progresiv, in anii urmatori. (Rompres)
Ministerele roman si spaniol de resort au semnat, la inceputul lunii iulie, un protocol prin care partea spaniola accepta introducerea cursurilor de limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitatile de invatamant, pentru copiii romani care sunt inscrisi la aceste scoli.
Stire Rompres 


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner