Moda meditatiilor subtiaza portofelele parintilor Imprimare E-mail


ImagePregatirea in particular la disciplinele cerute la examenele de admitere reprezinta practic o a doua scoala pe care o urmeaza foarte multi elevi * Costul meditatiilor depaseste taxa de scolarizare la facultate.
Pregatirea in particular la disciplinele de examen reprezinta practic o a doua scoala pe care o urmeaza o mare parte dintre elevi. O scoala pentru care parintii aproape ca platesc mai mult decit echivalentul taxei de scolarizare la o facultate privata. Fenomenul meditatiilor este foarte raspindit, mai ales in cazul unitatilor de invatamint de elita, acolo unde, cu precadere in clasele terminale, proportia celor care merg la preparator ajunge si la 80% potrivit declaratiilor date de elevi si la 60% in viziunea dascalilor.
Fenomenul a capatat o amploare deosebita fata de sfirsitul anilor ’90, atunci cind pregatirea cu profesorul in particular se facea pentru admiterea la facultate. Desi se spunea ca desfiintarea examenului de admitere va sparge piata meditatiilor, aceasta chiar s-a consolidat: acum, admiterea in invatamintul superior este pe baza de dosare, ceea ce inseamna ca elevii au nevoie de note mari, atit in timpul anilor, cit si la examenele nationale.
Consecinta este ca scolarii, impinsi de la spate de parinti sau profesori, incep orele suplimentare chiar din clasele primare.

Meditatiile au devenit o moda care antreneaza din ce in ce mai multi elevi si parinti. O moda scumpa, pentru care mama si tata trebuie sa scoata din buzunar sute de lei in fiecare luna. Pregatirea in particular la disciplinele cerute la examenele de admitere reprezinta practic o a doua scoala pe care o urmeaza foarte multi elevi. Fenomenul a capatat o amploare deosebita fata de sfirsitul anilor ’90, atunci cind pregatirea cu profesorul in particular se facea pentru admiterea la facultate. Din ce in ce mai multi tineri simt nevoia sa-si aleaga un profesor care sa le acorde o atentie deosebita, fie ca este necesar, fie ca nu.

Piata meditatiilor, in continua crestere


Oficialii care au crezut ca, odata cu desfiintarea examenelor de admitere, va disparea moda meditatiilor de pe piata invatamintului românesc au avut parte de o mare dezamagire. Efectul a fost contrar asteptarilor si piata meditatiilor s-a dezvoltat. Acum, cind admiterea in invatamintul superior se face pe baza de dosare, iar la testele nationale conteaza notele obtinute in gimnaziu, elevii se straduiesc sa obtina note mari in timpul scolii, ajutati de meditatori. in consecinta, incep sa se intereseze de profesori meditatori fie pentru ca asa e moda, fie ca sint impinsi de la spate de parinti. Cum deja a inceput cel de-al doilea semestru, elevii de gimnaziu sint din ce in ce mai aproape de testele nationale, iar liceenii de bacalaureat. Apropierea de examene ii face sa-si intensifice efortul prin meditatii din ce in ce mai dese, pentru cit mai multe materii.

Peste 1.000 euro pe an


Parintii care au un copil intr-o clasa terminala se confrunta uneori cu probleme financiare greu de depasit. Meditatiile pentru testele nationale si bacalaureat pot ajunge la sume exorbitante. Pina la testele nationale si bacalaureat mai sint doar trei luni, timp in care elevii trebuie sa se pregateasca intens. Unii dintre ei, fara lectii particulare, nu pot reusi. La un calcul simplu, pentru un elev care se pregateste la o singura disciplina de doua ori pe saptamina, fiecare sedinta fiind de 25 RON (pret mediu - n.r.), parintele trebuie sa scoata din buzunar 600 RON. Daca elevul trebuie pregatit la doua materii, situatia devine tragica pentru o familie cu venit mediu. Un parinte poate achita pentru doua sedinte, saptaminal, la doua discipline, la un pret de 30 RON pe sedinta, suma de 4.300 RON, adica peste 1.000 de euro, dupa aproximativ noua luni. Astfel, costul meditatiilor depaseste chiar taxa de scolarizare la facultate, in medie de 500-600 euro anual. „Profesorii care nu sint de la oras au preturile mai scazute, in rest tariful variaza de la 15 RON pina la 50 RON“, explica un elev de clasa a XII-a de la Colegiul National „Andrei saguna“. Costul a doua ore de pregatire in particular variaza intre 20 de lei, cu profesori sau studenti gasiti la mica publicitate, urcind pina la 60 de lei, in cazul profesorilor care si-au format un renume. „Suma difera de la profesor la profesor. Eu nu cred ca renumele influenteaza tariful meditatiile“, a spus Vasilica Diaconu, inspector adjunct la Inspectoratul scolar Judetean Brasov.

Trei categorii de elevi care fac meditatii


in opinia specialistilor in educatie, meditatiile se fac cel mai des pentru a trece de testele nationale si de bacalaureat. „Probabil ca mai exista o categorie de copii care au nevoie cel putin temporar de meditatii pentru a depasi anumite ramineri in urma. De asemenea, unii parinti, mai ales cei cu bani, cred ca succesul la scoala al copiilor lor este asigurat de un plus de pregatire. Meditatiile trebuie sa se faca cu masura, atit cit este necesar. Daca se insita cu meditatiile, le facem mai mult rau acestor copii care vor fi invatati sa fie depedenti de altii. Un copil normal, cu preocupari normale, poate si trebuie sa se descurce singur“, a afirmat Stan Panturu, profesor universitar doctor la Facultatea de stiintele Educatiei, Unversitatea Transilvania.

Trei argumente pentru meditatii


„Pregatirea“ a devenit un fenomen foarte raspindit, mai ales la scolile si colegiile de elita acolo unde elevii merg la un meditator in proportie de 80%, potrivit elevilor, si 50%, conform profesorilor. „Nu stiu care este procentul celor care merg la meditatii, dar, personal, sint de acord cu lectiile particulare. Parintele care nu are copil la scoala poate sa zica ca este o aberatie, dar ca parinte, ca un om ocupat, eu personal, am angajat un meditator pentru copilul meu“, este de parere Vasilica Diaconu. in opinia inspectorului, orele in particular au devenit „o moda“ si se fac din trei motive. „Primul dintre ele este ca se fac meditatii in caz de performanta, pentru ca elevul este foarte bun si trebuie sa-si mentina statutul. Dupa aceea, exista situatia cind elevul este slab si atunci trebuie ajutat, iar cel din urma motiv este ca il scapa pe parinte de responsabilitatea care i-ar reveni lui de a avea grija ca temele copilului sa fie rezolvate corect si la timp“, a spus Diaconu. Dar nu putine sint cazurile in care dascalii indeamna la pregatire in particular fie prin sugestiile pe care le dau la sedintele cu parintii, fie prin notele pe care le acorda elevilor, iar motivatia este de a-si rotunji veniturile dupa cum afirma un elev de la Colegiul National „Unirea“. „in prezent, nu cunosc astfel de situatii. N-a sesizat nimeni la Inspectoratul Scolar situatii in care colegii profesori ar da note mici in acest scop, pentru a veni copiii la meditatii“, a marturisit inspectorul.

O mina de ajutor pentru parintii ocupati


Un motiv care a determinat consolidarea pietei meditatiilor din ultimii ani este si dorinta parintilor, mult prea ocupati cu munca, de a sti ca de temele copiilor lor se ocupa cineva. Faptul ca altcineva are grija de lectiile copiilor ii scapa pe parinti de o grija uneori coplesitoare. Cum scoala româneasca nu ofera inca program de activitati de dupa-amiaza, solutia meditatiilor este singura la indemina. „Moda meditatiilor a venit de la faptul ca parintii nu mai au timp sa se ocupe de copii. Putini dintre elevi au dorinta de a-si pregati riguros temele. Atunci parintele este obligat sa-l verifice. La ora actuala parintii sint foarte ocupati, nu au timp sa-si controleze copiii si atunci lasa acest lucru in seama altei persoane, profesorul meditator. Eu, personal, pentru linistea mea, am angajat un profesor meditator. Acesta te scapa de o responsabilitate si de o grija“, a mai spus Diaconu.

Meditatia ridica nota

Elevii fac meditatii, dupa cum afirma chiar ei, pentru ca au nevoie de ajutor. O eleva de clasa a XII-a de la Colegiul National „Andrei Birseanu“ marturiseste ca la meditatii rezolva exercitiile pe care nu le intelege. „Meditatia este un ajutor in plus si te constringe. Vrei, nu vrei, trebuie sa mergi“, a spus eleva. Dar tinerii afirma ca fac meditatii si din alte motive. „La scoala se face materia superficial. Cind eram in clasa a VIII-a, nu se preda tot ce trebuie la ora. Se mergea pe interese si cu ajutorul meditatiilor am reusit sa intru la un liceu mai bun decit daca nu faceam. Colegii mei mai fac si acum meditatii. Nu inteleg la scoala, si asta ii mai ajuta. ii si ridica putin, de la 3 la 5“, marturiseste o eleva de clasa a X-a de la acelasi liceu. Elevii de la un liceu cu profil industrial trebuie sa ia ore suplimentare daca vor sa-si urmeze studiile. „Ceea ce se face in programa nu este suficient pentru a intra la facultate. De aceea trebuie sa mearga la meditatii. in general, cei care nu-si bat joc de banii parintilor au rezultate mai bune si se vede diferenta“, sustine Gheorghe Pescaru, profesor de fizica iesit la pensie de la Grupul scolar Industrial Auto.

„E mai comod sa faca meditatii“


Dinamica pietei meditatiilor de la colegiile de elita, in general, este foarte diferita de cea de la grupurile scolare cu profil industrial. Paradoxala este situatia liceelor cu renume. Profesorii sustin ca meditatiile nu sint necesare daca elevul este atent la clasa si dascalul explica asa cum trebuie. Cu toate acestea, la liceele de elita, unde se presupune ca si calitatea dascalilor e ridicata si nivelul elevilor mai bun, ponderea meditatiilor e mai mare decit la alte scoli. „Copiii buni invata singuri, dar uneori ei trebuie impinsi de la spate. La noi, elevii fac meditatii din cauza comoditatii. E mai comod ca un profesor sa stea pe capul lor si sa le spuna ce sa faca“, a explicat Mihaela Bardos, profesoara de religie la Colegiul National „Andrei Birseanu“. Pe de alta parte, elevii spun ca in clasele lor fenomenul meditatiilor este generalizat. „E mai usor sa-ti explice un profesor in particular. La clasa sint prea multi elevi si nu se poate ocupa de toti“, marturiseste un elev de la clasa a X-a de la Colegiul National „Unirea“.

de: » Manuela NEGULESCU
monitorulexpres.RO


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner